Sanatatea la locul de munca

ROLUL SI IMPORTANTA SANATATII LA LOCUL DE MUNCA

Conceptul de sanatate, asa cum este el definit de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii, se refera la “o buna stare fizica, psihica si sociala”, largind astfel sfera notiunii din domeniul biologic în cel social. Sanatatea exprima capacitatea adaptativa a individului la mediul natural si social. Munca, ca si modalitate specific umana de adaptare la mediu, este si cel mai elocvent criteriu de apreciere a starii de sanatate, conditionând atât starea biologica cât si cea de integrare sociala. Exista o relatie birectionala între starea de sanatate si capacitatea de munca, individul sanatos prezentând o adaptare la munca si o productivitate optima, si pe de alta parte munca reprezinta sursa bunastarii sociale si de asemenea influenteaza starea fizica.

De aceea, prevenirea îmbolnavirilor profesionale si promovarea sanatatii angajatilor reprezinta scopul principal al medicinii muncii, ceea ce în final se traduce si în productivitate si beneficii economice.

Promovarea sanatatii este definita ca fiind stiinta si arta de a ajuta oamenii sa ajunga la o stare optima de sanatate prin cresterea constientizarii, adoptarea de schimbari benefice în stilul de viata si în mediul de viata.

Aceasta arata faptul ca angajatorii înteleg rolul acestor programe si le aplica pentru managementul cheltuielilor legate de servicii medicale, scaderea absenteismului, cresterea productivitatii, cresterea moralului angajatilor, atragerea si mentinerea personalului, îmbunatatirea imaginii organizatiei, contributia la sanatatea si bunastarea resurselor umane.

Pentru implementarea de programe de promovare a sanatatii, locul de munca este unul din cele mai populare locatii, un studiu efectuat în anul 1999 în Statele Unite ajungând la concluzia ca în peste 90% din locurile de munca cu peste 50 de angajati se desfasurau diferite programe de promovare a sanatatii, ca parte integrala a practicii sanatatii ocupationale.

Un exemplu simpla si elocvent: una din bolile legate de profesie determinate de expunerea la zgomotul profesional peste limitele legale admise este hipertensiunea arteriala; dar aceasta boala poate trece neobservata în fazele initiale si fara un program de screening la grupele de angajati expusi la zgomot, hipertensiunea arteriala evolueaza si poate conduce la pierderea capacitatii de munca (invaliditate). Însa, printr-o atitudine activa se poate depista precoce bolii si lua masuri de contracarare a evolutiei si complicatiilor acesteia.

Motivatia pentru implementarea de programe de promovare a sanatatii
Motivatia si justificarea pentru implementarea de programe de promovare a sanatatii la locul de munca
– Scaderea cheltuielilor pentru servicii medicale
Studii efectuate în Statele Unite pe un numar mare de angajati au aratat faptul ca programele de promovare a sanatatii la locul de munca conduc la scaderea cheltuielilor pentru îngrijiri medicale, dat fiind ca angajatii cu un risc crescut de îmbolnavire conduc la costuri directe sau indirecte semnificativ mai mari, cu efecte concomitente negative asupra angajatilor însisi în termeni de remuneratie sau siguranta a locului de munca. Se acumuleaza din ce în ce mai multe dovezi ca aceste programe proactve de promovare a sanatatii aduc beneficii considerabile în raport cost-eficienta prin economisirea de bani pentru îngrijiri medicale si absenteism.

– Reducerea absenteismului
Este evident ca angajatii absent nu sunt angajati productivi, astfel ca angajatorii platesc nu numai costul indemnizatiei temporare de munca sau a serviciilor medicale dar si pierderea de productivitate si alte consecinte ale lipsei angajatilor din sistemul de munca.

– Scaderea morbiditatii si mortalitatii
Prin prevenirea si combaterea factorilor de risc se îmbunatateste speranta de viata a angajatilor si calitatea acesteia, ceea ce duce la economii pe termen lung.

– Atitudinea fata de munca si locul de munca
O atitudine pozitiva fata de angajator este un ingredient necesar pentru un moral bun al angajatilor, ceea ce se traduce prin modificari de atitudine fata de munca efectuata, acest lucru fiind însa dificil de obiectivizat prin studii controlate, riguros stiintifice.

Planificarea sistematica
Planificarea sistematica pentru implementarea de programe de promovare a sanatatii la locul de munca
– Stabilirea obiectivelor
În vederea initierii unui program de promovare a sanatatii la locul de munca, este necesara stabilirea obiectivelor, strategiei, resurselor umane si materiale necesare, efectele în planul imaginii/pozitiei companiei

– Colectarea de informatii
Prin chestionare si alte forme de evaluare, se vor stabili nevoile si asteptarile angajatilor, acest lucru stimulând implicarea angajatilor în dezvoltarea programelor si ulterior cresterea interesului si participarii în cadrul acestora.
Pentru identificarea principalelor boli care determina cheltuieli crescute în cadrul organizatiei, precum si a categoriilor de angajati afectate de aceste afectiuni, se vor analiza cheltuielile necesitate de serviciile medicale oferite angajatilor, indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca, cheltuielile asociate bolilor profesionale/accidentelor de munca si caracteristicile demografice ale bazei de angajati.
În acest sens folosirea unor standarde de referinta precum Clasificarea Internationala a Maladiilor este utila (codurile diagnostice se regasesc pe concediile medicale).
Caracteristicile demografice ale angajatilor vor influenta alegerea programului celui mai potrivit (o populatie de sex feminin care prezinta o incidenta crescuta de complicatii cu ocazia sarcinii poate beneficia de un program de management al sarcinii, în timp ce o populatie de sex feminin mai în vârsta poate beneficia de un program de prevenire al osteoporozei).

– Elaborarea planului
O data ce toate informatiile relevante au fost strânse, se va trece la realizarea planului programul care va include un continut acceptabil pentru angajati si angajator, va putea fi implementat în limita resurselor disponibile, va tine cont de preferintele si nevoile angajatilor si ale organizatiei si va defini indicatorii de succes pe termen scurt si termen lung.

Tipuri de programe de promovare a sanatatii
– Examinari preventive clinice, paraclinice sau de laborator
Examinarile preventive de tip screening permit depistarea bolilor în stadii precoce si ofera sansa unei actiuni terapeutice mai eficiente. Exemple: examinari pentru depistarea diferitelor forme de cancer, hipertensiunii arteriale, osteoporozei, valorilor ridicate ale glucozei sau lipidelor din sânge

– Abandonarea fumatului
Fumatul este considerat ca obiceiul sau stilul de viata care are cel mai mare impact asupra sanatatii

– Combaterea sedentarismului
Exercitiul fizic prezinta beneficii evidente pentru sanatate, scazând riscul pentru o serie de boli, îmbunatatind conditia fizica, moralul, atitudinea si productivitatea.

– Managementul obezitatii
În conditiile în care peste jumatate dintre americani sunt supraponderali sau obezi, iar aceasta situatie prezinta riscuri evidente pentru sanatate, acest tip de programe vor putea avea impact maxim.

– Obiceiurile nutritionale

– Managementul stresului
Stresul joaca un rol în evolutia bolilor cardiovasculare, astm bronsic, afectiuni dermatologice, gastrointestinale si altele, influentând de asemenea si atitudinea sociala si productivitatea.

– Asistenta angajatilor
Programele de sustinere a angajatilor care prezinta probleme legate de dependenta de alcool, depresie sau alte probleme psihologice, contribuie la bunastarea angajatilor si în final si a organizatiei. Având în vedere ca în tara noastra pe al doilea loc în lista afectiunilor invalidante, care duc la pierderea capacitatii de munca, dupa bolile cardiovasculare, se afla afectiunile psihice, beneficiul unui astfel de program poate fi considerabil. Studiile efectuate în alte tari au aratat un raport favorabil cost-beneficiu.

– Alte programe de interes: vaccinari antigripale, probleme specifice sanatatii femeilor
Acestea sunt optiuni viabile care au dovedit ca merita sa fie puse în practica, scazând incidenta afectiunilor gripale intercurente sau respectiv a patologiei feminine

Modalitati de implementare
Modalitati de implementare a programelor de promovare a sanatatii

Pentru a îsi putea atinge obiectivele, programele de promovare a sanatatii trebuie sa fie adresate specific unei anumite categorii angajatilor, care va putea beneficia maxim de aceasta.

Acolo unde este cazul, trebuie luati în calcul angajatii care lucreaza în locuri de munca izolate, în schimburi sau la distanta. Adesea, familiile angajatilor trebuie de asemenea implicate, pentru a putea sustine eforturile de schimbare.

Resursele financiare ale programelor pot veni în întregime din partea managementului organizatiei, în ideea de a benefica ulterior de o reducere a cheltuielilor pentru servicii medicale si de a îmbunatati resursele umane, programele pot fi finantate de catre angajati, prin întelegerea avantajelor acestora în îmbunatatirea sanatatii si prevenirea îmbolnavirilor, sau cheltuielile pot fi împartite între management si angajati, într-o întelegere din care ambele parti ies în câstig.

Principiul general care sta la baza desfasurarii lor este accesibilitatea angajatilor, de aceea ora si locul de desfasurare vor fi alese în functie de programul de lucru, în pauzele între schimburi, alte momente de respiro sau întâlniri informale ale angajatilor. Ora de desfasurare poate fi aleasa între 6 dimineata la începerea programului de lucru sau seara, când angajatii din schimbul III vin la lucru. Acolo unde este posibil, distribuirea de brosuri prin posta, email, oferirea de informatii prin intermediul internetului sau cu ajutorul de materiale audiovizuale, reprezinta o varianta convenabila. În alegerea locului de desfasurare, regula de baza este “Întâlniti angajatii acolo unde ei îsi petrec timpul”.
Evaluarea eficientei programelor de promovare a sanatatii

Pentru stimularea participarii si motivarea schimbarilor de comportament, se pot folosi recompense sau alte stimulente. Strategia poate avea succes pe termen scurt, dar nu si pe termen lung, când succesul programelor bazate pe motivatie exterioara este îndoielnic. De aceea este necesar sa fie exprimate clar avantajele fiecarui participant, permitând tuturor sa “câstige” ceva din aceasta. Uneori folosirea de recompense si stimulante poate afecta credibilitatea programului, sau poate conduce la cheltuieli crescute.

Desfasurare si evaluare

Desfasurarea programelor de promovare a sanatatii

Gasirea momentului si locului potrivit pentru desfasurarea acestor programe este adesea dificil.

Primii indicatori care pot fi evaluati sunt rata participarii si satifactia participantilor.

Caracteristicile programului determina si posibilitatile de evaluare ulterioara a rezultatelor, apelând la chestionare si scoruri, analize de laborator, aprecierea statusului functional al indivizilor.