Regimul alimentar in bolile ficatului si ale cailor biliare

REGIMUL ALIMENTAR IN AFECTIUNILE FICATULUI

Afectiunile ficatului
Afectiunile ficatului

Alimente permise:

– lactate: lapte dulce cu cafea, iaurt;
– bauturi: ceaiuri de plante, siropuri, sucuri de fructe sau legume;
– paine: alba sau intermediara, veche sau prajita;
– supe de zarzavat strecurate sau nestrecurate, cu gris, orez sau paste fainoase, supe pasate de zarzavaturi, bors cu perisoare (fierte separat), supe de fructe (caise, mere);
– carne si peste: slaba, de vaca, vitel, gaina, pui, rasol simplu sau impanat cu legume, perisoare sau chiftele fierte, peste slab, fiert, rasol cu legume;
– branzeturi: branza de vaci, cas slab, urda, telemea desarata;
– grasimi: unt proaspat si untdelemn neprajit – adaugate la fiert sau la prepa­rate inabusite (50-60 g/zi);
– oua: albus sub forma de omleta in abur sau sufleuri, galbenus – o jumatate pe zi, omleta dietetica;
– legume si zarzavaturi: fierte, soteuri, piureuri, budinci, sufleuri, cartofi copti, salata de legume crude, sfecla fiarta;
– fructe dulci, crude, coapte, compoturi fara coji si samburi;
– fainoase de orice fel;
– sosuri fara grasime prajita, sos alb de rosii sau de zarzavat;
– dulciuri: prajituri din aluat uscat (cu branza de vaci, fructe sau marmelada, tarte, sufleuri, spuma de gris cu zeama de fructe, gelatine de lapte sau fructe, miere, dulceata, serbet, peltea);
– condimente: sare normal (daca nu este contraindicata), marar, patrunjel, cimbru, telina, zeama si coji de lamaie.

Alimente interzise:

– carne grasa de porc, oaie, gasca, rata, vanat, conserve de carne, mezeluri, viscere, peste gras, sarat sau afumat, conserve de peste;
– branzeturi grase fermentate;
– oua in cantitate mare, prajite sau galbenusuri;
– paine neagra sau fainoase nerafinate;
– untura, slanina, seu, grasime prajita;
– legume bogate in celuloza grosolana: ridichi, ceapa, usturoi, varza legumi­noase uscate;
– fructe: alune, nuci, migdale, fructe cu coaja si samburi;
– dulciuri: din aluat dospit, foietaje, prajituri cu nuci, alune, aluat cu unt, inghetate;
– bauturi: alcool, cafea, cacao, ape minerale clorurosodice;
– condimente: piper, boia iute, mustar, hrean, ceapa, usturoi;
– supe de carne grasa, ciorbe preparate cu rantasuri;
– sosuri cu ceapa prajita si rantas, maioneze;
– se recomanda 5-6 mese pe zi reduse cantitativ.