Medicina muncii in activitatea firmelor

IMPORTANTA MEDICINEI MUNCII IN CADRUL FIRMELOR

Este important sa facem cateva precizari asupra acestui subiect, pentru ca exista persoane care vad medicina muncii ca o specialitate care are ca rol de a face selectia intre cei apti si cei inapti pentru munca, cu alte cuvinte ca ea ar fi in slujba angajatorului pentru a-l ajuta sa isi aleaga cei mai “rezistenti” sau mai “performanti” angajati.

Se impune sa facem bine deosebirea intre medicina muncii si medicina de expertiza a aptitudinii. Aceasta din urma isi are importanta ei deosebita in acele locuri de munca unde o eroare umana poate fi critica, in special cu efect asupra unui numar mare de oameni, precum transporturile, armata, politie, pompieri, si unde o anumita selectie se impune.

In ceea ce priveste medicinii muncii, rolul ei este cu totul altul si anume de a evita ca activitatea profesionala sa aiba consecinte asupra sanatatii sau securitatii persoanei.

Pacientul-angajat nu are deci de ce sa se teama ca vizita de medicina muncii l-ar putea priva de un post, pe care altfel l-ar putea ocupa, si care nu se asociaza cu riscuri pentru sanatatea sau securitatea sa sau a altora.

De asemenea, medicul de medicina muncii trebuie sa se asigure ca rezultatele activitatii sale de supraveghere a sanatatii lucratorilor nu sunt folosite in scopuri de discriminare sau in alte moduri contrare intereselor acestora, iar confidentialitatea datelor este protejata, cu respectarea secretului si a codului deontologic medical.

Un exemplu credem ca este binevenit: sa ne imaginam ca la un examen medical de angajare pe un post cu activitate fizica moderata (ex. magazioner) se prezinta o persoana de 40 de ani cu antecedente de dureri lombare recurente, fara sciatalgie, care in trecut au cedat rapid la tratament antialgic / antiinflamator (si fara modificari organice importante, gen hernie discala, conform CT sau RMN).

In mod intuitiv, raspunsul rapid este ca o persoana cu astfel de antecedente (care reprezinta de altfel in general un factor predictiv important pentru episoade similare viitoare de lombalgie) nu are ce cauta pe un post care implica manipulare manuala de sarcini. Problema principala care se pune insa este de a evalua daca acele simptome vor reaparea in viitor si in ce masura aceasta reaparitie a simptomelor poate fi atribuita activitatii profesionale propriu-zise pe acel post. Este posibil ca durerile lombare sa reapara, chiar in cazul afectarii pe un post fara manipulare de sarcini, si atunci o decizie de inaptitudine pentru postul de magazionier este de fapt o forma de selectie in favoarea angajatorului (scutit de o eventuala absenta pe motive medicale) si o forma de discriminare (pe motive medicale) pentru angajat…

Rolul medicului de medicina muncii este aici de a face o evaluare a riscului individual de recidiva in conditiile respective de munca, pe baza principiilor medicinei bazate pe dovezi (studiile care identifica factorii de prognostic nefavorabil), a cunoasterii conditiilor efective de desfasurare a activitatii (posibilitatile de utilizare de mijloace automatizate de manipulare a sarcinilor in depozitul respectiv) si a atitudinii si psihologiei persoanei in cauza (factorii psihosociali sunt foarte importanti pentru prognosticul de recidiva sau evolutie).

Decizia finala este rezultatul unei analize pragmatice a acestor considerente.

In plus, prin cunoasterea caracteristicilor locului de munca si cu colaborarea / implicarea activa a angajatorului, medicul poate face recomandari ergonomice de optimizare a activitatii sau solicita interventia unui ergonom sau alta persoana cu rol de expert pentru reducerea solicitarilor de manipulare manuala de mase.